Αποκριές

 

Κάθε βράδυ Κυριακής της μεγάλης Αποκριάς αποτελεί έναν ακόμα λόγο συγκέντρωσης όλων των Κληματακιωτών στο χωριό μας προκειμένου το έθιμο του  Φανού να αναβιώσει και να περάσει στη νέα γενιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο γιορτή με αφορμή το έθιμο του Φανού στην οποία δεν λείπουν το άφθονο ποτό και φαγητό. 

Ο Φανός όπως ονομάζεται είναι μια φωτιά η οποία ανάβει για τον εορτασμό του καρναβαλιού και πιθανόν προέρχεται ως έθιμο από τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές. Συναντάται σε πολλά χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης και τις περισσότερες φορές δεν περιορίζεται σε μία, αλλά σε πολλές εστίες φωτιάς.

Τα παλαιότερα χρόνια στο Κληματάκι κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της Φανό με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές μικρές εστίες φωτιάς με ανταγωνισμό για το ποια γειτονία θα φτιάξει τον καλύτερο.Έτσι και στις μέρες μας, την παραμονή του εθίμου, μαζεύονται τα υλικά για το στήσιμο του Φανού .

Το έθιμο ανέκαθεν στηριζόταν στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων του τόπου μας ,οι οποίοι μαζεύονται το βράδυ του εθίμου στην κεντρική πλατεία του χωριού μας όπου έχει στηθεί η κλαδαριά δηλαδή ο λεγόμενος Φανός. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο κοντά στη μία και μοναδική στις μέρες μας φωτιά με τον πρεσβύτερο να <<σέρνει>>  τον χορό και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, επαναλαμβάνοντας ρυθμικά τα λόγια του εκάστοτε τραγουδιού που ερμηνεύει.Το περιεχόμενο αυτών τραγουδιών ποικίλει, με συνήθως αναφορές σε βιώματα του τόπου μας, σατιρικά τραγούδια για την κοινωνική και πολιτική ζωή καθώς και πολλά αθυρόστομα τραγούδια.

Scroll to Top