Που βρίσκεται

Tο Κληματάκι βρίσκεται στο βορειότερα άκρο του νομού Γρεβενών σε υψόμετρο 710μ., στα όρια με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης από την οποία το χωρίζει το ποτάμι της Πραμόριτσας με την περίφημη τετράτοξη πετρόχτιστη γέφυρα, χτισμένη τον 18ο αιώνα. Απέχει από τα Γρεβενά περίπου 27 χιλ και εξυπηρετείται κυρίως από το Τσοτύλι Βοΐου Κοζάνης που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλ. από αυτό.

Η παλιά του ονομασία ήταν Ντοβρούνιστα ή Δοβρούνιστα η Βρούνστα, με την αυτήν να παραπέμπει σε οικισμό της Σλαβοκρατίας (600-1000 μ.χ.) επί βυζαντινής εποχής. Το σημερινό του όνομα το πήρε με το ΦΕΚ206Α/1927 μετά τις μετανομασίες των κοινοτήτων της χώρας στην προσπάθεια εξελληνισμού της Ελλάδας.

Από αυτόνομη κοινότητα που ήταν από κοινού με τον οικισμό Κριθαράκια, με τον νόμο «Καποδίστρια», το 1997 εντάχθηκε στον Δήμο Ηρακλεωτών Γρεβενών και το 2010 στον Νομό Γρεβενών με τον  με τον νόμο «Καλλικράτης». Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ήταν 82 κάτοικοι, ενώ σήμερα έχει περίπου 45 μόνιμους κατοίκους , αριθμός που αυξάνεται σημαντικά από την άνοιξη έως και αρχές φθινοπώρου. Το μικρό αυτό χωριό έχει 84 σπίτια, από τα οποία τα 78 είναι κατοικήσιμα, απαλλαγμένα από τους παλαιούς βοηθητικούς χώρους ανάμεσα σε βαθύ πράσινο δημιουργούν ένα φιλόξενο και συνάμα γραφικό τοπίο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Scroll to Top