Σημεία Αναφοράς

Γέφυρα Πραμόριτσας

Το γεφύρι της Πραμόριτσας είναι κτισμένο στον παραπόταμο του Αλιάκμονα Πραμόριτσα στα όρια των κοινοτήτων Κληματακίου Γρεβενών και Ανθοχωρίου Κοζάνης, εκεί που ενωνόταν οι παλαιοί δρόμοι των χωριών Κληματακίου και Αγίου Γεωργίου προς το Τσοτύλι και εξυπηρετούσε τον οδικό άξονα Τσοτυλίου-Γρεβενών μέσω Κληματακίου και Αγίου Γεωργίο

Πρόκειται για τετράτοξο πετρόχτιστο γεφύρι με δυο καμάρες. Έχει μήκος 49 μέτρα και πλάτος 2,70 μέτρα.Έχει ύψος 9,10 μέτρα και άνοιγμα του μεγαλύτερο τόξου 15,20 μέτρα.Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέα μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 23/07/1981. Είναι χτισμένο με ψαμμιτικού οφιόλιθους της περιοχής (πέτρα Ομαλής). Χτίστηκε γύρω στα 1800 και σίγουρα πριν το 1770-1780, αφού οι Έλληνες που εποίκησαν το χωριό μετά τα Ορλωφικά το βρήκαν χτισμένο. Αναφέρεται από τον περιηγητή Ν.Σχινά (1886) στο βιβλίο του Οδοιπορικαί-Σημειώσεις Μακεδονία. Η παράδοση θέλει να το έκτισε κάποιος τσέλιγκας αφού προηγουμένως έχασε το κοπάδι του και την κόρη του λόγω ξαφνικής κατεβασιάς (πλημμύρας)
Εκκλησία-Αγίου-Γεωργίου

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Μετά την έκδοση του αυτοκρατορικού διατάγματος “Χάτι-Χουμαγιούν” το 1856 , που προέβλεπε την νομιμότητα των θρησκευτικών εκδηλώσεων των μη Μουσουλμάνων, δίνοντας έτσι  θρησκευτική κυρίως ισότητα  στους υποταγμένους υπηκόους οι Έλληνες, με του τελευταίους να  ανακτούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα όπως το χτίσιμο εκκλησιών.

Στις 05-05-1866 οι χριστιανοί κάτοικοι της Δοβρούνιστας έχτισαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Κτίστηκε σε οικόπεδο δωρεά της οικογένειας των Βλαχοπούλαιων με τη συνδρομή και συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού.Μέγας ευεργέτης ήταν ο Παπαβραμίδης Γεώργιος του Νικολάου που αυτό αποτυπώνεται στην κεντρική είσοδο του Ναόυ. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ρυθμός που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

 Η κατασκευή του καμπαναριού ολοκληρώθηκε 14-04-1921 όπως επίσης και για ο εσωτερικός εξοπλισμός της εκκλησίας. Και στις δύο περιπτώσεις την προσπάθεια των κατοίκων βοήθησε και η  οικονομική ενίσχυση από την τότε αδελφότητα “Άγιος Αθανάσιος των Δοβρουνιστών Κωνσταντινουπόλεως.

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο

Το σημερινό δημοτικό σχολειο, που λειτουργεί ως πολιτιστικό κεντρο, αποπερατώθηκε μεταξύ των ετών 1930-1941 και λειτούργησε ως το 1979.Μετά το 1979 οι λίγοι μαθητές που απέμειναν μεταφέρθηκαν στο δημοτικό σχολείο του διπλανού χωριού τον Άγιο Γεώργιο.

Η πρώτη δημοπρασία ανέγερσης έγινε το 19-10-1930.Η δεύτερη έγινε το 1935 και η τρίτη το 1941 ωστόσο το κτίριο λειτούργησε το 1942.

statue

Μνημείο Πεσόντων Ηρώων

Η ιστορία κάθε τόπου γράφεται από τους αγώνες που έχει κάνει για την ελευθερία του και κατ΄επέκταση της πατρίδας μας.

Έτσι τιμώντας αυτούς που έδωσαν την ζωή τους, στους αγώνες της πατρίδας μας, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα “Μνημείο πεσόντων ηρώων” αφιερωμένο σε αυτούς ως ελάχιστος φόρος τιμής.
Scroll to Top