Το Πάσχα στο Κληματάκι

Οι μέρες της Μ.βδομάδας συνθέτουν ένα παζλ ετοιμασιών με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα.

Την Μ.Τετάρτη έχουμε τις ετοιμασίες για τις περδίκες, τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά των Γρεβενών που αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης. Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά.

Την Μ.Πέμπτη πρωί πρωί οι νοικοκυρές κάθε σπιτιού βάφουν τα αυγά κόκκινα και μαζί με αυτά και τις ζωγραφισμένες περδίκες. Το πρώτο κόκκινο αυγό παίρνει την θέση του στο εικονοστάσι κάθε σπιτιού ενώ οι περδίκες αποτελούν δώρο προς του επισκέπτες στις γιορτινές μέρες.

Μ.Παρασκευή η μέρα η οποία στολίζεται ο επιτάφιος. Μέτα το στόλισμα του επιταφίου που γίνεται τις πρωινές ώρες ακολουθεί η περιφόρα του γύρω από το κέντρο του χωριού με ακόλουθους όλους τους χωριανούς.

Μ.Σάββατο –Βράδυ Ανάσταση Με το χτύπημα της καμπάνας σιγά σιγά όλοι που βρίσκονται στο χωριό συρρέουν μαζί τις πασχαλινές τους λαμπάδες στον Ιερό Ναού του Αγίου Γεωργίου. Κάθε οικογένεια τοποθετεί κόκκινα αυγά στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού τα οποία και μετά το “Χριστός Ανέστη” τα μικρά παιδιά συναγωνίζονται για το πιο θα μαζέψει τα περισσότερα

Scroll to Top